Του Ρόμπερτ Φισκ 
Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Independent 

Πόσο θα ήθελε η Δύση να πιστέψει ότι ο τουρκικός στρατός στη Συρία (και τα 10 άρματα μάχης του) χτυπούν επιτέλους τον κοινό εχθρό, την αιματοβαμμένη αίρεση του Ισλαμικού Κράτους.

Ομως λίγοι στη Συρία και την Τουρκία ξεγελιούνται. Το ISIS βρίσκεται στην Τζαραμπλούς εδώ και πολλούς μήνες, είναι η προέλαση των εξοπλισμένων από τις ΗΠΑ Κούρδων του YPG στα τουρκικά σύνορα προς την Τζαραμπλούς που ανησυχεί τον σουλτάνο Ερντογάν. Κι όμως ενώ τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν, έβαλε στο ίδιο καλάθι το YPG με το ISIS. Με άλλα λόγια χαρακτηρίζει ως εχθρούς της Τουρκίας και το αντι-Ασαντ ISIS και τους αντι-ISIS Κούρδους.

Ο καινούργιος σύμμαχος του Ερντογάν, τσάρος Βλαδίμηρος, δεν θα έχει ενστάσεις. Με ένα χτύπημα η Τουρκία πλήττει μαζί το ISIS και τη φιλοαμερικανική κουρδική πολιτοφυλακή, με τους αχυρανθρώπους της οποίας η Μόσχα έχει παραμείνει μελετημένα αδιάφορη.

Οι Σύροι θα μάθουν ότι ο Πούτιν στηρίζει τη μικρή εισβολή της Τουρκίας. Δεν θα έχουν καμία διάθεση να διαμαρτυρηθούν, καθώς ο ίδιος ο κυβερνητικός στρατός πολεμούσε την ίδια κουρδική οργάνωση πριν από δύο μέρες στη Χασάκα. Κι εδώ το YPG προσπάθησε να πάρει συριακό έδαφος. Για να το θέσουμε πιο απλά, το YPG πήρε ψηλά τον αμανέ. Χρησιμοποιεί τον πόλεμο κατά του ISIS για να φτιάξει μια μικρή πατρίδα εντός της Συρίας και σε όλο το μήκος των τουρκικών συνόρων πριν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος. Οσο οι Τούρκοι δεν θέλουν ένα κρατίδιο στα σύνορά τους άλλο τόσο και οι Σύριοι δεν θέλουν να χάσουν εδάφη από τους Κούρδους.

Ολα αυτά βέβαια είναι κακά μαντάτα για το ISIS. Και είναι βαθιά ειρωνικό, γιατί σε αυτήν την ίδια Τζαραμπλούς που σήμερα σφυροκοπούν οι Τούρκοι, ο Λόρενς της Αραβίας πέρασε μερικούς από τους πιο χαρούμενους μήνες της ζωής του πριν από το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκαλίζοντας τα αρχαία ερείπια της Καρχεμίδος και από εκεί που ξεκίνησε να διαμορφώνει την τρυφερή, αλλά βαθιά ρατσιστική άποψή του για τους Αραβες. «Η στειρότητα της ερήμου», θα έγραφε αργότερα ο Λόρενς για όποιον ζούσε εκεί, «του κλέβει κάθε ίχνος οίκτου και διαστρέφει την ανθρώπινη καλοσύνη μετατρέποντάς τη σε εικόνα της ερημίας στην οποία κρυβόταν».

Εγραψε για «την απόλαυση του πόνου» του Αραβα και για το πώς η έρημος μετατράπηκε σε ένα «πνευματικό παγόβουνο, μέσα στο οποίο διατηρήθηκε άθικτο και παρθένο για αιώνες το όραμα της ενότητας του Θεού». Πιθανόν ο Λόρενς πλησίασε πολύ πιο κοντά στο πνεύμα του ISIS από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

mignatiou.com
 
Top