Του Άρη Δημόπουλου

Το ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραγκωνίζεται μέρα με τη μέρα από τις μηχανές και δη την τεχνητή νοημοσύνη, είναι κάτι που ο πολύς ο κόσμος έχει αρχίσει και το βιώνει στην καθημερινότητά του.

Μέχρι πρότινος αυτή η επικράτηση των ρομπότ αντιμετωπιζόταν απλώς ως άλλο ένα σενάριο τρομολαγνείας.

Ωστόσο σήμερα ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν αρκετοί τις απόψεις τους. Η παγκόσμια οδηγία είναι σαφής:

«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν τον κατώτατο μισθό αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα ρομπότ. Μοιραία τόσο τα δικαιώματα των ανθρώπων όσο και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνονται συνεχώς».

Αυτό διαμηνύει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ διαπιστώνοντας δήθεν τον...κίνδυνο μίας απορρύθμισης στον κλάδο της εργασίας, προτείνει να «ξεχάσουν» οι άνθρωποι τι πάει να πει κατώτατος μισθός!

Όλα πλέον θα περιστρέφονται γύρω από τα «ευέλικτα συμβόλαια εργασίας»:

«Οι προτάσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ισότητα της μιζέριας. Είναι περίεργο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος χρειάζεται αύξηση των μισθών, η αφαίρεση δικαιωμάτων στου εργαζομένους δεν αποτελεί λύση».

Τα παραπάνω δηλώνει στο Business Insider ο Owen Tudor, επικεφαλής της ITUC (International Relations at the International Trade Union Committee), προειδοποιώντας για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα.

Μοιραία, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να χάνονται από προσώπου γης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν αδρανείς να τρέφονται από το ίδιο το κράτος, το οποίο θα τους παρέχει ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» σε αντάλλαγμα μίας οποιαδήποτε εργασίας.

Πρώτος από όλους ο Δημοσθένης Λιακόπουλος προειδοποιούσε για την μοιραία κατάληξη των ανθρώπων, που θα αδρανοποιούνταν εντελώς, αφού οι ίδιοι ήδη επιλέγουν κατά εκατομμύρια το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που έχει γίνει γνωστό στους Έλληνες από το 2014.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για πράγματα που θα έρθουν κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά για καταστάσεις που ήδη ζούμε:



el.gr

 
Top