Από την Σμαράγδα Κοκκόρη. 

Γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτης ολοκληρώθηκε, ύστερα από πολλές ώρες, η χειρουργική επέμβαση στον Γιώργο Βουλγαράκη ο οποίος νωρίς το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε θύμα σοβαρού τροχαίου όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας και διακομίστηκε αμέσως στην Κεντρική Κλινική Αθηνών στο Κολωνάκι.

Όπως πληροφορείται το Press-gr, ήταν ένα "βαρύ χειρουργείο" λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στο δεξί πόδι του Γ. Βουλγαράκη. Οι γιατροί παραμένουν σε επιφυλακή όλη νύχτα καθώς ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει το λεγόμενο "σύνδρομο διαμερίσματος" και ενδεχομένως απαιτηθεί νέα χειρουργική επέμβαση.

Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση της πίεσης μέσα στους μύες. Η αυξημένη πίεση των μυών μειώνει την αιματική ροή προς τους μύες και δεν επιτρέπει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών προς τα μυϊκά και νευρικά κύτταρα της περιοχής. Συνήθως προκαλείται από κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Το σύνδρομο διαμερίσματος εμφανίζεται όταν υπάρχει οίδημα και αιμορραγία μέσα σε ένα διαμέρισμα. Επειδή η περιτονία είναι ανένδοτη, αυξάνεται η ενδοδιαμερισματική πίεση και πιέζει τα τριχοειδή αγγεία, τα μυϊκά και νευρικά κύτταρα μέσα στο διαμέρισμα. Χωρίς σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών τα κύτταρα πεθαίνουν και οι μύες καταστρέφονται. Στο οξύ σύνδρομο διαμερίσματος αν δεν μειωθεί γρήγορα η ενδοδιαμερισματική πίεση προκαλείται κυτταρικός θάνατος και μόνιμη καταστροφή των μυών και των νεύρων.
 
Top