Της Άννας Κανδύλη

Με καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της Ηριάννας και του ο Περικλή, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και οπλοκατοχή.

Γονείς και συγγενείς των κατηγορουμένων περιέγραψαν δύο παιδιά που ήταν αφοσιωμένα στις σπουδές και στη δουλειά τους και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουν σχέση με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

"Όταν πήγα στη ΓΑΔΑ και τον βρήκα τού είπα: Κοίταξε με στα μάτια και πες μου τι έγινε" είπε ο πατέρας του Περικλή, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στην οργάνωση.

"Είναι ένα φιλήσυχο, καλό παιδί που σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο" είπε η μητέρα του.

"Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ήθελε να σπουδάσει, τελείωσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. Είναι ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος. Βοηθούσε τους πάντες Δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με όλα αυτά που της αποδίδονται.», είπε η μητέρα της Ηριάννας.

Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση μετά το δείγμα dna που βρέθηκε σε γεμιστήρα όπλου, το οποίο μαζί με αλλά και σφαίρες εντοπίστηκαν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία 25χρονου, για έναν άνδρα που όπως είπε είδε κοντά στον οπλισμό, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου, παρά μόνο ενώπιον του ανακριτή το 2013.

Αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο υποστήριξε ότι εάν και άνδρες της ασφάλειας είχαν πάει στο σημείο πριν από την καταγγελία, δεν είχαν εντοπίσει τον οπλισμό.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η επισήμανση του ότι τα όπλα ήταν δέκα ημέρες στην ασφάλεια χωρίς επιτήρηση, ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ δείγμα dna, εάν και είχε έρθει σε επαφή με τα όπλα.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο σύντροφος της Ηριάννας, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» αδίκημα για το οποίο ο ίδιος αθωώθηκε στο παρελθόν.

"Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα.»

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου.

 
Top