Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Οι εξ Ανατολών γείτονες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την πολιτική της Ουάσινγκτον, όπως ομολογεί ο Φικρί Ισίκ

Μάλλον άγονες και χωρίς να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα αποβαίνουν οι προσπάθειες της Τουρκίας να μεταστρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους του PYD και από συμμαχική δύναμη να τους κατατάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως επιδιώκει η Αγκυρα.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Μόναχο, στις 14-15 Φεβρουαρίου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, είπε τα εξής:

- Εμείς εδώ και καιρό λέγαμε στους Αμερικανούς να μην κάνουν συνεργασία με το PYD εναντίον του ISIS. Τους εξηγούσαμε ότι αυτό στο μέλλον θα τους δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει το κόστος σε χρόνο και χρήμα.

- Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υιοθετούσαν τις ανησυχίες μας. Μας άκουγαν από ευγένεια, αλλά συνέχιζαν την πολιτική τους. Τώρα μας ακούν και δίνουν απαντήσεις.

- Αυτό έγινε χάριν της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η κατάληψη της Τζαραμπλούζ και κυρίως της Ντάμπικ άρχισε να αλλάζει την οπτική των Αμερικανών. Συνεχίζοντας ο Φικρί Ισίκ είπε:

- Ο Μάτις, απαντώντας στις ανησυχίες μας, είπε: «Για μας το PYD είναι διαφορετικό από το ΡΚΚ. Οσον αφορά τη Ράκκα, εκτός από το υφιστάμενο σχέδιο (σ.σ.: με βάση το οποίο οι ΗΠΑ κινούνται μαζί με το PYD), δεν υπάρχουν προετοιμασίες για κάτι άλλο από την πλευρά μας».

- Μας είπε επίσης: «Εμείς δεν έχουμε Ρlan Β». Γι’ αυτό έστειλαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ντάνφορντ στην Τουρκία. Συζητά με τον δικό μας ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Ακάρ. Τους προτείνουμε κάποια πράγματα. Αλλωστε, προετοιμάζουν τη νέα στρατηγική για την περιοχή που ζήτησε ο Τραμπ.

Ομως ο Μάτις μας είπε την άποψή του για τρία βασικά ζητήματα:


1Δικαιούστε υποστήριξη για την αντιμετώπιση του PKK και θα σας τη δώσουμε.

2Θα παρέχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη».

3 Δεν είναι δυνατό να ενώσει το PYD τα καντόνια του Αφρίν και του Κομπάνι.
Αυτά από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, με τη δική μας επισήμανση ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να συνεχίζουν τη συνεργασία και τη συμμαχία με τους Κούρδους του PYD, που σε στρατηγικό επίπεδο αποτελεί στοιχείο το οποίο εκλαμβάνεται από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ και την τουρκική πολιτική ηγεσία ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Πηγή
 
Top