Ο σύριος υπουργός της επανασυμφιλίωσης Ali Haïdar δεν αποκλείει μια σύγκρουση με την Τουρκία διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι προς στιγμήν αυτή προτιμά τον διακανονισμό της υπόθεσης της τουρκικής επέμβασης με πολιτικά μέσα.

« Η πολιτική του συριακού κράτους δεν άλλαξε και η θέση του έναντι της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων είναι η ίδια. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας.Είναι μια κατοχή.Και η πόρτα είναι ανοιχτή για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και ημών », ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό Sputnik.

Αυτή η τοποθέτηση επέρχεται τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές και οι »αντάρτες » που είναι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν ότι πήραν την την συριακή πόλη Al-Bab, που βρίσκεται στα 25 km από τα τουρκικά σύνορα. Ο τουρκικός στρατός επεμβαίνει στη Συρία έπειτα από τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη χωρίς τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ali Haïdar, είναι η Ρωσία αυτή που είναι ικανή να εμποδίσει μια τέτοια κλιμάκωση όσο και την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τα συριακά εδάφη ή την μη μακρόχρονη παραμονή του σε αυτά.

« Το μόνο απαγορευμένο είναι η Τουρκία να επιβάλει την παραουσία της στη Συρία με τρόπο ανοιχτό και να θεωρηθεί ικανή να επαναφέρει το ρολόι της ιστορίας στην εμπειρία της πόλης Iskenderun (της Αλεξανδρέττας στην περιοχή της κατεχόμενης τουρκικής πλέον Αντιόχειας Αντάκειας) », πρόσθεσε. Για τους σύριους αυτό το τελευταίο επήλθε κατά τη διάρκεια της γαλλικής κηδεμονίας, αποκόπηκε από τη Συρία και δόθηκε στην Τουρκία.

Ερωτώμενος για τη σχέση με τους κούρδους ανέφερε ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση.almanar 23.2.17
Στο μεταξύ στη Γενεύη 4 στην καρδιά της διπλωματικής διαμάχης της διάσκεψης που διεξάγεται για το συριακό είναι η εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας που χρησιμοποιείται ως βάση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. « Οι ρώσοι και το συριακό κράτος την ανατιλαμβάνονται ως υλοποίηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον Bachar Al-Assad να παραμένει πρόεδρος….. Eνώ για την αντιπολίτευση είναι φανερό ότι ο σύριος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία « , συμπεραίνει μια διπλωματική δυτική πηγή.


ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΡΑΚΑ

Σύμφωνα με τον Jean Marcou,καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στη Grenoble »η επίθεση στη Rakka, είναι τώρα ο σκοπός των παραγόντων της συμμαχίας μετά την εξέλιξη στο αλ Μπαμπ.Οι αμερικανοί προσανατολίζονται στην αποστολή δυνάμεων τους στο έδαφος. Ο γερουσιαστής των δημοκρατικών John McCain ήταν στην Τουρκία πριν κάποιες ημέρες και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Β Συρία.Οι τούρκοι κινητοποιούνται για την πτώση της Ράκκα…..Μετά τη μάχη της Rakka, θα τεθεί το θέμα του ελέγχου των ανακτημένων (στην ουσία κατακτημένων εδαφών από νέους καταπατητές). Οι διεθνείς σχέσεις απεχθάνονται το κενό….. »

dimpenews.com
 
Top