Ως το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
Μιλώντας την Τρίτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, είπε ότι μέτρα και αντίμετρα δεν είναι υπό αίρεση, αλλά θα εφαρμοστούν συνολικά από 1/1/2019. Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα πακέτα των μέτρων. Απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από την εφαρμογή των μέτρων, είπε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε το αυτονόητο με βάση ό,τι ισχύει από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι από τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων και άρα φόβος για επιπλέον μέτρα, για να συμπληρωθεί το κενό. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων και των αντίμετρων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όσο για τον χρόνο ένταξης στο QE, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στα τέλη Μαρτίου.
Ακόμη, τόνισε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού» και σημείωσε ότι «αναμένουμε και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η κρίσιμη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αργότερα επανήλθε στο θέμα όταν ρωτήθηκε και τι περιμένει η ελληνική πλευρά από την αυριανή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ: «Αναμένουμε από τη γερμανική πλευρά, όπως όλες οι πλευρές έκαναν υποχωρήσεις, να κάνει πίσω στην απαίτησή της για πλεονάσματα 3,5%  για δέκα χρόνια» επανέλαβε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Επίθεση στη ΝΔ
Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε νέα επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία. Τόνισε ακόμη πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, ακόμη πως θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top