Το Μπαρουτάδικο (πρώην Πυριτιδοποιείο) είναι μια περιοχή του Αιγάλεω στην οποία, για πολλά χρόνια στο παρελθόν , λειτούργησε εργοστάσιο που κατασκεύαζε πυρίτιδα (μπαρούτι) δυναμίτιδα, όπλα και πυρομαχικά.
Το Πυριτιδοποιείο ως εργοστάσιο υπήρξε για 90 χρόνια, από το 1874 έως το 1964 στο Αιγάλεω. Στη θέση του βρίσκεται σήμερα το άλσος «Μπαρουτάδικο», όπου αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής. Τα χρόνια εκείνα οι υπόγειες είσοδοι του Πυριτιδοποιείου προς τα επικίνδυνα εργοτάξια του οδηγούσαν σε σκοτεινές σήραγγες, όπου συχνά γινόντουσαν εκρήξεις με αποτέλεσμα πολλοί εργάτες να χάνουν τη ζωή τους και να θάβονται ζωντανοί.
Στις περιόδους των πρώτων εκρήξεων, η κάθε ανατιναγμένη γαλαρία σφραγιζόταν οριστικά, και χωρίς να δηλώνονται οι νεκροί. Στην πορεία δημιουργήθηκε και νεκροταφείο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του πυριτιδοποιείου στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται η πλατεία και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εντός της Αγίας Τράπεζας στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Αγία Τριάδα.
Εκεί φυλάσσονται τα οστά των εργατών που περισυλλέχθηκαν μετά την κατάργηση του νεκροταφείου. Κατά την περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου το Μπαρουτάδικο απέκτησε νέες υπόγειες στοές που χρησιμοποιήθηκαν ως αντιαερεοπορικά καταφύγια, αλλά και για μυστικές διακινήσεις πυρομαχικών κάτω από την Ιερά οδό.
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΤΟΥ, ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ.
Στη σημερινή του μορφή το Μπαρουτάδικο δεν θυμίζει από την εποχή όπου στο συγκεκριμένο χώρο παρασκευαζόταν πυρίτιδα, καθώς αποτελεί έναν τεράστιο πνεύμονα οξυγόνου για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαλέω.
Η συγκεκριμένη περιοχή που στο παρελθόν ταυτίστηκε με την απώλεια ζωής, τον θρήνο και τον κίνδυνο, έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο αναψυχής, όπου άτομα όλων των ηλικιών διασκεδάζουν, αθλούνται και περνάνε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους. Στο συγκεκριμένο χώρο στεγάζονται σχολεία, αθλητικά κέντρα και το ΤΕΙ Αθηνών. Στο Άλσος βρίσκεται επίσης και το δημοτικό θέατρο «Αλέξης Μινωτής», όπου τα καλοκαίρια φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το Μπαρουτάδικο μέσα στο πέρασμα του χρόνου έχει αλλάξει ριζικά μορφή αποτελώντας πλέον μακράν το καλύτερο μέρος στο Αιγάλεω.
Αντώνης Γιαννουλάκης : Πηγή
 
Top