Ο Αμερικάνικος Στρατός δοκίμασε επιτυχώς την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου του προσωπικού του, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του σε καταστάσεις πίεσης.

Αυτό αναφέρει ο Guardian, σε άρθρο του σχετικά με νέα έρευνα, η οποία εξέτασε την πιθανότητα ενίσχυσης των επιδόσεων και της απόδοσης του προσωπικού του στρατού σε θέσεις υψηλής ευθύνης και πίεσης, όπως για παράδειγμα των χειριστών drones, μέσω αποστολής ηλεκτρικών παλμών στους εγκεφάλους τους.

Οι ερευνητές πίσω από την έρευνα-δοκιμή, στα πλαίσια της οποίας παρατηρήθηκε πως η απόδοση του προσωπικού πέφτει ραγδαία στα πλαίσια μίας αγχώδους και απαιτητικής κατάστασης, έστελναν ηλεκτρικούς παλμούς στους εγκεφάλους στρατιωτών, μέσω πέντε ηλεκτροδίων, τα οποία κατεύθυναν αδύναμο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το κρανίο και προς συγκεκριμένα μέρη στον εγκεφαλικό φλοιό.Προηγούμενες μελέτες βρήκαν αποδείξεις πως αυτά τα μικρά σοκ στους νευρώνες του εγκεφάλου ενισχύουν σημαντικά τη γνωστική ικανότητα και η σχετική τεχνολογία θεωρείται μία ασφαλέστερη εναλλακτική από φάρμακα όπως η μοδαφιλίνη και η ριταλίνη, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις στο παρελθόν, ως ενισχυτικά απόδοσης.

Μετά από μία σειρά πειραμάτων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε βάση της αμερικάνικης αεροπορίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πράγματι, η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (tDCS) έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις που κάποιος δέχεται καταιγισμό πληροφοριών και πρέπει να αξιοποιήσει πολλαπλές δεξιότητες (multitasking).


Οι επιτυχημένες δοκιμές των συσκευών ανοίγουν το δρόμο ώστε άνδρες και γυναίκες του στρατού να συνδέονται με αυτές σε κρίσιμες στιγμές στα πλαίσια των καθηκόντων τους, ώστε οι ηλεκτρικοί παλμοί να αποστέλλονται στους εγκεφάλους τους με στόχο να βελτιώνεται η απόδοσή τους σε καταστάσεις υψηλής πίεσης, σύμφωνα με το άρθρο του Guardian.

"Τα ευρήματα παρέχουν νέες αποδείξεις ότι η tDCS έχει την ικανότητα να ενισχύσει την ικανότητα multitasking ενός ανθρώπου χειριστή", γράφουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους, πριν αρχίσουν να επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν από άλλες, μεγαλύτερες μελέτες. Και δεν λείπουν οι αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν πως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι εν λόγω συσκευές δεν έχουν παρενέργειες σε βάθος χρόνου και εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι τέτοιου είδους συσκευές εγκεφαλικής διέγερσης ή οι οδηγίες κατασκευής τους με απλά υλικά στο σπίτι, πωλούνται χωρίς έλεγχο, κυρίως μέσω του internet. Οι σκεπτικιστές αναφέρουν ότι τα πειράματα του στρατού μπορεί να λειτουργήσουν ως διαφήμιση στα μάτια αδαών νεαρών.

Σύμφωνα με τον Neil Levy του Κέντρου Νευροηθικής της Οξφόρδης, αυτό είναι δυνητικά επικίνδυνο, καθώς πρώτον, οι εγκέφαλοι των νέων ανθρώπων ακόμα αναπτύσσονται και δεν ξέρουμε πώς οι παλμοί μπορεί να τους επηρεάσουν και δεύτερον, χωρίς εποπτεία, κάποιος μπορεί να στείλει στον εγκέφαλό του υψηλότερης ισχύς ρεύμα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά.

Εάν η τεχνολογία αποδειχτεί επαρκώς ασφαλής, πάντως, ο Levy συμφωνεί ότι θα βοηθήσει πολύ, καθώς είναι φτηνή και σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει περισσότερο την ικανότητα εκείνων οι οποίοι έχουν τις χειρότερες επιδόσεις, δηλαδή, εκείνων που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.

Το δίλημμα, βέβαια, ενδεχομένως να παραμένει. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή στο να γίνει κάποιος superhero ή supervillain.

Πηγή
 
Top