Ο Μάρτιν Σκρέλι έγινε γνωστός αυτήν την χρονιά ως ο πιο μισητός άνθρωπος του ίντερνετ, όταν αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου Daraprim, το οποίο χρησιμοποιείται...


 πολύ στη θεραπεία του HIV/AIDS, και αύξησε την τιμή του 5.500 φόρες, από τα 13 δολάρια στα 750.
Ωστόσο, τώρα, μια ομάδα μαθητών Λυκείου από την Αυστραλία απέδειξαν στον Σκρέλι ότι το φάρμακό του είναι πολύ πιο φθηνό απ’ ό,τι αυτός υποστηρίζει.
Οι 17χρονοι μαθητές κατάφεραν να ανασυνθέσουν τα κύρια συστατικά του φαρμάκου με μόλις 20 δολάρια και μάλιστα με τα πενιχρά μέσα του σχολείου τους.
Συγκεκριμένα οι 17χρόνοι μαθητές από το Σίδνεϊ συνέθεσαν 3,7 γραμμάρια από το ενεργό συστατικό πυριμεθαμίνη στο εργαστήριο του σχολείου τους με κόστος μόνο 20 δολάρια, ενώ στην Αμερική η ίδια ποσότητα κοστολογείται στα 110.000 δολάρια.
Οι μαθητές τόνισαν ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολη η προσπάθεια να παρασκευάσουν με τα σχολικά μέσα και τις γνώσεις τους το φάρμακο. Το πρότζεκτ τους πήρε ένα χρόνο να ολοκληρωθεί και όλη η προσπάθεια έγινε για να καταδείξουν την υπερβολική τιμή του φάρμακου στις ΗΠΑ.
Το φάρμακο αυτό πρωτοπαρασκεύαστηκε το 1950 στην Αμερική και αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την τοξοπλάσμωση, μια σχετικά σπάνια παρασιτική μόλυνση.
Όταν ο Σκρέλι έμαθε μέσω κάποιου χρήστη στο twitter την δράση των μαθητών απάντησε απλώς:
«Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα με χαμηλή τιμή. Η είδηση ελπίζω να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα πάντως»…

 
Top