Η Ντέλια ανοίγει τα χαρτιά της για πλεονάσματα, προαπαιτούμενα και χρέος
Ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις θα περάσει για άλλη μια φορά από την βάσανο των δανειστών σήμερα το μεσημέρι ώστε να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και....
την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, έστω κι αν αυτό δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της δεύτερη αξιολόγησης.

Ανάμεσα στις συναντήσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τα εργασιακά και τα υπόλοιπα φορολογικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και το Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Γιώργο Πίτσικη, εκτός των άλλων, θα προσπαθήσουν να πείσουν για την ανάγκη ύπαρξης του ακατάσχετου λογαριασμού. 

Το νομοσχέδιο 

Τούτο διότι χωρίς την θέσπιση ενός -έστω και με προϋποθέσεις- ακατάσχετου λογαριασμού, όχι μόνο δεν θα έχουμε επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος, το οποίο μάλιστα θα συνδεθεί με το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά μπορεί να έχουμε και «ξαφνικό θάνατο» πολλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τούτο διότι χωρίς φυσικό χρήμα θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες (προμηθευτές, έξοδα μισθοδοσίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ), ειδικά αν έχουν χρέη στις τράπεζες ή και στο δημόσιο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 επιχειρήσεις επιβιώνουν έως τώρα λόγω της μεταχρονολόγησης των πληρωμών τους. Αν λοιπόν δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ποσά που θα εισπράττονται θα μπαίνουν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε κατάσχεση από την εφορία ή απομείωση από τις τράπεζες για αποπληρωμές δόσεων δανείων.

Αυτός είναι και ο λόγος, που το υπουργείο οικονομικών, θα επιμείνει και σήμερα με μια πρόταση για μερικώς έστω ακατάσχετο λογαριασμό όπου το 50% του ποσού που θα συγκεντρώνει από ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι στην απόλυτη διάθεση του δικαιούχου χωρίς να κινδυνεύει από κάθε είδους κατασχέσεις.
Οι δανειστές είχαν αντιδράσει από την αρχή στην ιδέα ενός τέτοιου λογαριασμού θεωρώντας ότι έτσι κάποιοι θα βρουν ευκαιρία να μην πληρώνουν καμιά από τις υποχρεώσεις τους.



Τώρα όμως με τον μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε δεν υπάρχουν πια παρεξηγήσεις για τον σκοπό ενός τέτοιου λογαριασμού και ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η φορολογία των αδήλωτων εισοδημάτων 

Ένα θέμα προς εξέταση θα είναι και η φορολόγηση για τα αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι κάτοχοί τους θα σπεύσουν να δηλώσουν προκειμένου να γλιτώσουν τουλάχιστον τις ποινικές ευθύνες.

Στην αρχή οι δανειστές ζητούσαν εκτός από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος να επιβληθεί και ΦΠΑ με αποτέλεσμα από κάποιο ποσό και πάνω η φορολογία να φτάνει το 120%. 

Στις συναντήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο δέχθηκαν να επιβληθεί μόνο ο φόρος εισοδήματος για την χρονιά που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα. Ανάλογα με την περίπτωση η ανώτερη φορολογία θα έφτανε το 60%. Και πάλι όμως δίνει ένα κίνητρο σε αυτόν που κατέχει εισοδήματα να το ρισκάρει και να μην τα δηλώσει.
Η προσπάθεια σήμερα θα είναι ο φόρος να μειωθεί περαιτέρω ώστε να μην είναι... αντικίνητρο αυτοκαταγγελίας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από την οικειοθελή αποκάλυψη να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα με τους χιλιάδες καταθέτες στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, Λουξεμβούργου, Λονδίνου, Λίχτενσταϊν και όσες θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Επίσης, με την αυτοκαταγγελία θεωρείται ότι θα ξεκαθαρίσει και το θέμα με τα 27.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό που ελέγχονται από το 2014, χωρίς ακόμη να υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα.

 enikonomia.gr
 
Top